METAAL- & KUNSTSTOFBEWERKING

Hooymans Products beschikt over een grote metaalvoorraad in plaat-, buis-, staf- en kokerformaat. Ook hebben wij vele soorten kunststof in plaat- en stafmateriaal en maken we producten van acrylaat/plexiglas. De ruime voorraad biedt grote voordelen bij de start van nieuwe ontwikkelingen met korte doorlooptijden. Al deze materialen kunnen worden bewerkt met verschillende productiemethoden en -processen.

Metaal en kunststofbewerking maatwerk rode lasjas

Watersnijden en lasersnijden

Bij watersnijden wordt onder druk van meer dan 3000 bar water met snijzand gespoten. Dit gebeurt met een met diamant belegde spuitkop en een straalbuis. De hoge snelheid en de enorm krachtige straal maken het mogelijk om vrijwel elk materiaal, elke dikte en iedere vorm te snijden. De watersnijder is handig voor prototypen, enkelstuks of serieproducten. Daarnaast maken wij veel gebruik van lasersnijden. Ten opzichte van watersnijden kan lasersnijden voordeliger zijn bij grotere productievolumes.

Watersnijden 688x380

Ponsnibbelen en Stansen

De AMADA-ponsnibbelmachine in de plaatwerkerij slaat vele exact geplaatste gaten per minuut. De machine is in staat om exacte patronen uit te nibbelen of met precisie gaten uit te stansen. Deze methode wordt vaak toegepast bij plaatwerkconstructies waarbij het sneller is om veel gaten te stansen dan bijvoorbeeld al deze gaten met de water- of lasersnijder te moeten uitsnijden.

Stanzen 688x380 v2 20160425104042

Plaatbewerking

Met behulp van onze AMADA-kantbanken worden plaatdelen omgevouwen; zo ontstaat er sterkte in het materiaal. Deze techniek wordt kanten genoemd. Het wordt veel toegepast bij metalen behuizingen en producten waar sterkte in lichtgewicht constructies wordt gevraagd. Onze kantbanken kunnen lengtes tot 2500 mm omvouwen.

688x380 kanten

Draaien, boren, frezen en tappen

Kolomboormachines, draaibanken en freesmachines: gespecialiseerde medewerkers bewerken hiermee nauwkeurig materialen zoals staal, rvs, aluminium en kunststof. Met onze STYLE CNC-freesmachine kunnen wij producten heel precies en volledig geautomatiseerd verspanen. Ook beschikken wij over een Style CNC draaibank speciaal voor snelle productie van kleinere draaidelen.

IMG 4443

Verschillende lasmethoden

MIG/MAG-lassen, TIG-lassen, puntlassen, elektrodelassen en stiftlassen: door het brede aanbod van lasprocessen kan Hooymans Products vrijwel alle materialen lassen. Afhankelijk van de lasmethode moet een lasnaad wel of niet worden afgewerkt. Dit kan door middel van zuren of slijpen. Door een specifieke nabewerking kunnen we lassen ook onzichtbaar maken. Het uiterlijk van een las kan tenslotte net zo belangrijk zijn als de sterkte ervan.

Lassen 688x380

Robotlassen

Naast de handmatige lasmethodes beschikt Hooymans Products over een lasrobot. Hiermee kunnen we TIG-lassen – voor aluminium – en plasmalassen – voor staal en rvs. Bij het robotlassen maken we gebruik van een lasprogramma dat maar één keer hoeft te worden geprogrammeerd en dan keer op keer kan worden gebruikt.

Robotlassen 688x380 uitgesneden

Thermo- of vacuümvormen

Thermovormen, ook wel vacuümvormen genoemd, is een techniek waarmee kunststofplaten door middel van warmte en een vacuüm over een mal tot een product worden gevormd. Wij gebruiken hiervoor met name ABS, Polystyreen en Kydex. Met deze techniek kun je producten vervaardigen voor eindeloos veel doeleinden.

Thermovormen 688x380

Ontbramen: trommelen

Er zijn veel snelle technieken om scherpe delen of scherpe hoeken van producten af te bramen. Ze kunnen worden nageslepen, geschuurd, (staal)geborsteld of getrommeld. Trommelen is een techniek waarbij een onbehandeld product in een trilbak ligt met keramische stenen. Met de trilbak op hoge frequentie schuren de keramische stenen tegen het product aan, waardoor ze de scherpe delen rondom een product geleidelijk afbramen.

Trommelruimte sfeer foto 2 bwrkt LR 20210203220833

Lasergraveren

Met lasergraveren kunnen we de meest uiteenlopende contouren graveren op bijna alle materialen. De kleine diameter van de laserstraal maakt het mogelijk om scherpe hoeken en fijne lijntjes te kunnen graveren. Deze techniek wordt vaak toegepast bij logo’s en teksten.

Lasergraveren bij Hooymans Products

EPS snijden

EPS (piepschuim) biedt veel mogelijkheden op het gebied van lichtgewicht transportbescherming. Het kan echter ook dienen als visueel product. EPS is er in verschillende kwaliteiten. Hooymans Products snijdt veel op maat gemaakte verpakkingen uit EPS. Met verf is het eenvoudig om EPS te kleuren.

EPS snijden 688x380 20160425120743

Vormdrukken of persen

Bij vormdrukken ofwel persen wordt een matrijs gebruikt die een speciaal ontworpen vorm heeft. Daarnaast heb je een stempel, die een tegengestelde vorm heeft en in de matrijs past. Het te bewerken materiaal wordt op de matrijs geplaatst en met een pers wordt de stempel naar beneden gedrukt. Het materiaal wordt hierdoor vervormd in de vorm van de matrijs.

Op de afbeelding zie je een voorbeeld van twee in vorm geperste aluminium voetplaten. Ter afwerking is het product geanodiseerd, bedrukt met een logo en gemonteerd in een rubberen deel.

Voetplaat foto klein formaat

Heb je ook een uitdaging voor ons?

Wij gaan ‘m graag aan! Het meedenken over en ontwikkelen van nieuwe ideeën is onze drijfveer.

Contact ons

© 2024 Hooymans Products BV