Oppervlaktebehandelingen
De juiste methode voor uw toepassing, langdurige bescherming of het creëren van het gewenste uiterlijk? Hooymans Products heeft de kennis en ervaring door het dagelijks doorlopen van deze handelingen.
Inhouse Technieken:
Hooymans Products beschikt binnen het eigen machinepark over diverse oppervlaktebehandelingen. Daarnaast laat Hooymans Products in samenwerking andere specifieke oppervlaktebehandelingen uitvoeren.
Poedercoaten
Bij poedercoaten geef je een product een fraaie afwerking en wordt het product bovendien slijt- en slagvast. Om een product goed te kunnen poedercoaten moet het schoon en vetvrij zijn. Hooymans Products kan dit voor u verzorgen, maar u kunt ook zelf een schoongemaakt product aanleveren om te laten coaten in de gewenste kleur. Onze oven heeft een zeer grote capaciteit. Dit biedt uitstekende mogelijkheden om zowel enkel als seriematig producten te poedercoaten.
Om ervoor te zorgen dat het product daadwerkelijk de kleur
krijgt die u bestelt, maken wij gebruik van het RAL- en NCS- systeem en hebben
we een groot aantal verschillende kleuren op voorraad. Wij staan voor
poedercoaten op maat.
Beitsen - Zuren
Roestvast staal (RVS) verliest na het lassen zijn corrosiebestendigheid en er ontstaat verkleuring van het materiaal. Om dit op te heffen dient RVS te worden nabehandeld d.m.v. beitsen. Het beitsen van RVS wordt gedaan met verdunde zuren of zuurmengsels welke zorgen dat de ontstane oxiden verwijderd worden. In het onderstaande voorbeeld is het verschil goed zichtbaar tussen een gebeitst- en een nog onbehandeld oppervlak.
Borstelen en Schuren
Om het oppervlak te verfraaien van bijvoorbeeld roestvaststaal kan een borstelstructuur of een geslepen uiterlijk worden aangebracht op een product. De meedenkende makers kunnen voor uw toepassing een specifiek uiterlijk creëren.
Polijsten
Naast een grove structuur is het ook mogelijk een glad en glanzend oppervlak te creëren met behulp van polijsten. Hierdoor ontstaat een sterk spiegelend effect. Voornamelijk roestvaststaal producten worden gepolijst om het uiterlijk te verfraaien. Daarbij is het ook mogelijk om staal en aluminium te polijsten.
Realisatie van andere mogelijkheden:
Hooymans Products werkt samen met gerenommeerde bedrijven om de beste kwaliteit te waarborgen voor uw eindproduct. Daarbij ondersteunen wij u graag bij het besluiten van de juiste oppervlaktebehandeling(en). Wij maken gebruik van het RAL- en NCS- systeem om de juiste kleur te garanderen.
(Thermisch) Verzinken
Thermisch verzinken wordt veel toegepast op producten in de buitenlucht waar het product volledig beschermd dient te zijn tegen corrosie. Elektrolytisch verzinken is de fijne vorm van thermisch verzinken. Hier kan de zinklaag als een dunne laag (ca. 5 tot 40 μm) worden aangebracht. Deze laag is egaal en glad en geeft het product een strakke uitstraling. Verzinken wordt veelal toegepast op stalen constructies en producten voor de buitenruimte.
Anodiseren
Anodiseren is een oppervlaktebehandeling om metalen zoals aluminium en titanium te voorzien van een oxidelaag. Anodiseren gebeurt door middel van een elektrolytische behandeling. De oxidelaag is hard, poreus en slijtvast. Anodiseren is in verschillende kleuren mogelijk waar ook aluminium als blank kan worden geanodiseerd om metallische kleuren tewerkstellen.
Passiveren
Passiveren kan zowel op roestvaststaal of staal worden toegepast. Veelal wordt dit proces toegepast op roestvaststaal om de roesvastheid van het product oppervlakte te herstellen. Na mechanische bewerkingen en lassen kan het oppervlak zijn aangetast en na het passiveren is dit oppervlak weer volledig hersteld bij roestvaststaal. Naast blank passiveren is het ook mogelijk om zwart te passiveren voor producten waar dit voor het uiterlijk wenselijk is.
Galvaniseren
Bij galvaniseren wordt een metalen product voorzien van een deklaag van een ander metaal om van de eigenschappen van beide metalen te kunnen profiteren. Denk hierbij aan corrosiebestendigheid, een fraaier uiterlijk, krasbestendigheid en elektrische geleidbaarheid. Galvaniseren is een specifiek proces en kan mogelijk voor uw toepassing interessante voordelen bieden.
Verchromen
Verchromen is het aanbrengen van een slijtvaste laag en kent meerdere kleureffecten zoals glanzend, mat of satijnachtig en draagt daarmee bij aan de uitstraling van het eindproduct.
Verkoperen
Verkoperen is een toepassing afkomstig van galvaniseren. Het voordeel van verkoperen is dat producten bijvoorbeeld van aluminium kunnen worden geproduceerd en worden bewerkt waarna een glad en strak koperen laag over het eindproduct wordt aangebracht. Deze koperen laag geeft het eindproduct dezelfde uitstraling als een product volledig gemaakt van koper. Deze techniek is vooral kosten besparend als koper alleen voor de uitstraling is, bijvoorbeeld bij winkelinrichting.
KTL lakken
KTL is de afkorting van Kathodische Tauch Lackierung (elektrostatische dompellak). KTL is een elektrostatisch verfproces waarbij het te verven deel in een vloeistofbad wordt ondergedompeld.
In een bad gevuld met een watergedragen kataforese lak bevinden zich een pluspool, minpool en het te lakken product. Met behulp van een gelijkstroomspanning worden de lakdeeltjes naar het product getrokken en ontstaat op het oppervlak een laklaag. Deze laklaag groeit aan totdat zich een gesloten en isolerende laag om het product heeft gevormd. Op deze manier is het mogelijk om moeilijk bereikbare plekken te voorzien van een laklaag. De laklaag wordt 12 tot 40 μm dik.Na het elektrostatisch opbrengen van de lak wordt deze in een oven bij 180 tot 200 °C gedroogd en uitgehard.
Vaak wordt als voorbehandeling aan het KTL-proces het te verven deel gefosfateerd. Hierdoor wordt een betere hechting van de cataforese lak verkregen. Het KTL-proces biedt in combinatie met het zinkfosfateren de hoge corrosiebescherming. Dankzij de zeer dichte, gelijkmatige en dunne laklaag is het KTL-proces de ideale eerste grondlaag (primer) voor een poedercoating.
Geomet
GEOMET®, het gepatenteerde chroomvrije alternatief van DACROMET®, is een niet-elektrolytisch watergedragen zinc flake coating systeem, waarmee op milieuvriendelijke wijze een extreem hoge corrosiebescherming bij dunne laagdiktes wordt gerealiseerd. Hiermee vormt dit proces een modern alternatief voor de traditionele waterstofbrosheid gevoelige procedés.