OPPERVLAKTEBEHANDELINGEN

Langdurige bescherming of het creëren van een gewenst uiterlijk? Hooymans Products kan voldoen aan elke specifieke vraag. Binnen ons eigen machinepark kunnen we veel verschillende oppervlaktebehandelingsmethoden toepassen.

Poedercoaten

Bij poedercoaten geef je een product een fraaie afwerking in elke gewenste kleur en wordt het product bovendien slijt- en slagvast. Om een product goed te kunnen poedercoaten moet het schoon en vetvrij zijn. Hooymans Products kan dit verzorgen, maar kan ook aangeleverde schoongemaakte producten coaten. De oven met een zeer grote capaciteit biedt uitstekende mogelijkheden om zowel enkele producten als seriematig producten te kunnen poedercoaten.

IMG 4677

Borstelen en schuren

Om het oppervlak van bijvoorbeeld roestvaststaal (rvs) te verfraaien kan een borstelstructuur of een geslepen uiterlijk worden aangebracht. We denken hierin graag mee.

Oppervlakte structuur

Polijsten

Naast een grove structuur kunnen we met polijsten ook een glad en glanzend oppervlak creëren. Hierdoor ontstaat een sterk spiegelend effect. Voornamelijk roestvaststaal producten worden gepolijst om het uiterlijk te verfraaien. Maar het is ook mogelijk bij staal en aluminium.

Luidspreker Owners Castle VBH

Beitsen - Zuren

Roestvaststaal verliest na het lassen zijn corrosiebestendigheid en er ontstaat verkleuring. Om dit op te heffen moet rvs worden nabehandeld. Door rvs te beitsen met verdunde zuren of zuurmengsels worden ontstane oxiden verwijderd. In het voorbeeld is het verschil goed zichtbaar tussen een gebeitst en een nog onbehandeld oppervlak.

Beitsen

Ook dit is mogelijk:

Een specifieke oppervlaktetoepassing nodig voor het eindproduct? Hooymans Products kan hierbij adviseren. We werken daarbij ook samen met gerenommeerde bedrijven. Zo waarborgen we de beste kwaliteit.

(Thermisch) verzinken

Thermisch verzinken wordt veel toegepast op producten voor in de buitenlucht, waardoor ze volledig worden beschermd tegen corrosie. Elektrolytisch verzinken is de fijne vorm van thermisch verzinken. Hierbij kan de zinklaag als een dunne laag (ca. 5 tot 40 μm) worden aangebracht. Deze laag is egaal en glad en geeft het product een strakke uitstraling. Verzinken wordt veelal toegepast op stalen constructies en producten voor buitenruimten.

Anodiseren

Anodiseren is een oppervlaktebehandeling om metalen zoals aluminium en titanium te voorzien van een oxidelaag. Anodiseren gebeurt door middel van een elektrolytische behandeling. De oxidelaag is hard en slijtvast. Anodiseren is in verschillende kleuren mogelijk. Aluminium kan ook blank worden geanodiseerd om het verschillende metallische kleuren mee te kunnen geven.

Passiveren

Na mechanische bewerkingen en lassen van (roestvast)staal kan de roestvastheid van het oppervlak zijn aangetast. Na het passiveren is dit oppervlak weer volledig hersteld. Naast blank passiveren is het – indien wenselijk voor het uiterlijk – ook mogelijk om zwart te passiveren.

Verchromen

Verchromen is het aanbrengen van een slijtvaste laag en kent meerdere kleureffecten, zoals glanzend, mat of satijnachtig. Daarbij draagt het bij aan de uitstraling van het eindproduct.

Verkoperen

Bij verkoperen worden producten voorzien van een koperen laag. Het voordeel is dat producten bijvoorbeeld van aluminium kunnen worden gemaakt, waarna een gladde en strakke koperen laag over het eindproduct wordt aangebracht. Deze geeft het dezelfde uitstraling als een product volledig gemaakt van koper. Deze techniek is vooral kostenbesparend als koper alleen voor de uitstraling is, bijvoorbeeld bij winkelinrichting.

KTL-lakken

KTL is de afkorting van Kathodische Tauch Lackierung, ofwel het elektrostatisch opbrengen van lak. In een bad gevuld met een watergedragen kataforese lak bevinden zich een pluspool, minpool en het te lakken product. Met behulp van een gelijkstroomspanning worden de lakdeeltjes naar het product getrokken en ontstaat op het oppervlak een laklaag. Deze laklaag groeit aan totdat zich een gesloten en isolerende laag om het product heeft gevormd. Op deze manier is het mogelijk om moeilijk bereikbare plekken te voorzien van een laklaag.

Dankzij de zeer dichte, gelijkmatige en dunne laklaag is het KTL-proces de ideale eerste grondlaag (primer) voor een poedercoating.

GEOMET

GEOMET® is een gepatenteerd chroomvrij alternatief van DACROMET®. Het niet-elektrolytisch watergedragen zinc flake coating systeem realiseert op een milieuvriendelijke manier een extreem hoge corrosiebescherming bij dunne laagdiktes. Hiermee vormt dit proces een modern alternatief voor traditionele waterstofbrosheidgevoelige procedés.

Heb je ook een uitdaging voor ons?

Wij gaan ‘m graag aan! Het meedenken over en ontwikkelen van nieuwe ideeën is onze drijfveer.

Contact ons

© 2024 Hooymans Products BV